Articole
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Uniunea Europeana
Uniunea Europeana isi are originile in Comunitatea Europeana a Otelului si Carbu...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...
Siguranta alimentara
  Pentru siguranta alimentara a consumatorilor, Uniunea Europeana a dezvol...

Cercetare si inovare

 

Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cercetarii si inovarii il constituie nevoia pentru coordonarea activitatilor tarilor membre pentru cresterea eficacitatii si reducerii costurilor, precum si consolidarea competitivitatii internationale a economiei europene.

Printre cele mai importante realizari in cadrul acestei politici se numara stabilirea unui sistem uniform de standarde si specificatii tehnice, ceea ce a dus la diminuarea sau chiar la eliminarea barierelor tehnologice in calea liberei circulatii.

Principalul instrument al politicii de cercetare si inovare il constituie programele cadru multianuale. In perioada 2007-20013 se desfasoara Programul Cadru 7 (PC7) ce are un buget de 50,5 miliarde Euro, cu 40% mai mult decat predecesorul sau, PC6.

PC se desfasoara pe 4 paliere:

1) Cooperare – cercetare comuna in domenii precum: sanatate, alimentatie, agricultura, pescuit, biotehnologie, tehnologia informatiei, nano-stiinte, nanotehnologie, energie, mediu (inclusiv domeniul schimbarii climatice), transport, stiinte umane si socio-economice, securitate. Acestei componente a PC7 ii revin 32,4 miliarde de Euro;

2) Idei, componenta ce include crearea Consiliul European pentru Cercetare pentru a sprijini cercetarea (cu un buget de 7,5 miliarde Euro)

3) Oameni – componenta de resurse umane are un buget de 4,75 miliarde, bani ce vor fi folositi pentru acordarea de burse pentru tineri cercetatori, pentru incurajarea educatiei pe toata durata vietii, pentru parteneriate intre mediul academic si cel industrial, pentru premii de excelenta si pentru shimbul de cercetatori intre state membre si state non-UE.

4) Abilitati – include infrastructura de cercetare, dezvoltarea capacitatii de cercetare a intreprinderilor mici si mijlocii, dezvoltarea clusterelor stiintifice in regiunile Europei si promovarea stiintei in societate. Aceasta din urma componenta are alocat un buget de 4,1 miliarde de Euro.

Inca 1,7 miliarde Euro sunt destinati pentru activitati non-nucleare ale Centrului Comun de Cercetare, o retea de 7 centre de cercetare din Uniunea Europeana.

Cercetarea este una din componentele asa numitului “triunghi al cunoasterii”, din care mai fac parte educatia si inovarea. Aceasta structura este indispensabila pentru o economie dinamica, bazata pe cunoastere. Institutul Tehnologic European, ce isi va incepe activitatea in cursul acestui an, va avea drept scop sa interconecteze cele trei componente ale „triunghiului”, iar rezultatele obtinute din cercetare sa le transpuna in activitatile comerciale.