Articole
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/FuncŇ£iei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Uniunea Europeana
Uniunea Europeana isi are originile in Comunitatea Europeana a Otelului si Carbu...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...
Siguranta alimentara
  Pentru siguranta alimentara a consumatorilor, Uniunea Europeana a dezvol...

Audiovizual si Media

Initial, sfera audiovizualului tinea exclusiv de competenta statelor membre. Abia in anii 80, avand in vedere natura economica si culturala a acestui sector, Uniunea Europeana incepe sa contureze o politica comuna in domeniul audiovizualului. Scopul principal al regelementarilor adoptate erau prevenirea fragmentarii pietei cinematografice europene ce se confrunta cu o concuranta puternica din partea cinematografiei americane, asigurarea liberei circulatii a programelor de televiziune si respectarea particularitatilor politicilor nationale de sustinere a diferitelor canale de televiziune.

Cea mai importanta reglementare adoptata in acest domeniu este Directiva “Televiziune fara Frontiere” din 1997. Aceasta directiva a fost revizuita in 1997, iar in decembrie 2007 a fost amendata prin adoptarea unei noi directive: Directiva pentru Servicii Audiovizuale si Media.

Cele mai importante prevederi ale Directivei Televiziune fara Frontiere se refera la libera circulatie a programelor de televiziune in cadrul pietei unice, la spatiul de emisie rezervat pentru filme si programe realizate in Europa, la protejarea diversitatii culturale, la protectia minorilor impotriva programelor violente si pornografice, la volumul maxim de publicitate in cadrul programelor TV.

Directiva pentru Servicii Audiovizuale si Media acopera toate serviciile media, prevede reglementari mai simple si mai flexibile si modifica regulile privind publicitatea TV pentru o mai buna finantare a continutului audiovisual.

Noile reglementari sunt menite sa raspunsa dezvoltarilor tehnologice si sa creeze un mediu echitabil de concurenta pentru serviciile eudiovizuale si media ce apar in ultimul timp pe piata. In acelasi timp, Directiva reafirma prioritatile UE in domeniul audiovisual care sunt diversitatea cultural, protectia minorilor, pluralismul media si lupta impotriva urii rasiale si religioase. In plus, noua Directiva urmareste asigurarea independentei organismelor media nationale de reglementare.

Un alt aspect important al politicii in domeniul audiovizual este reprezentat de programul Media. Scopul acestui program care a inceput in 1990 este de a oferi sprijin financiar pentru productia europeana de filme si de programe TV de calitate, pentru circulatia lor in UE si nu numai si pentru a sprijini industria locala sa devina competitive pe plan international. Actualul program Media se desfasoara pe perioada 2007-2013 si are o finantare de 755 milioane Euro.