Articole
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/FuncŇ£iei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Uniunea Europeana
Uniunea Europeana isi are originile in Comunitatea Europeana a Otelului si Carbu...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...
Siguranta alimentara
  Pentru siguranta alimentara a consumatorilor, Uniunea Europeana a dezvol...

Siguranta alimentara

 

Pentru siguranta alimentara a consumatorilor, Uniunea Europeana a dezvoltat o serie de standarde privind alimentele, siguranta si sanatatea animalelor si sanatatea plantelor. Aceste standarde se aplica atat alimentelor produse in cadrul Uniunii cat si alimentelor importate.

Pentru a complete legislatia europeana in domeniul sigurantei alimentare dezvotata in ultimii ani, de la 1 ianuarie 2005 au intrat in vigoare reglemetari conform carora producatorii de alimente trebuie sa garanteze ca toate alimentele, furajele animaliere si ingredientele din furaje pot fi urmarite pe intregul lant alimentar. De asemenea, de la 1 ianuarie 2006 au fost aduse la zi reglementarile privind igiena alimentara.

In plus fata de legislatia privind alimentele si furajele, UE a adoptat legislatie si pentru o serie de problem specifice legate de siguranta alimentara, cum ar fi folosirea pesticidelor, colorantilor, antibiotice si hormoni in procesul de productie etc. De asemenea, au fost adoptate reglemetari privind etichetarea si identificarea culturilor si alimentelor ce contin organisme modificate genetic.

Noile state membre ce au aderat la UE, de cele mai multe ori beneficiaza de perioade de tranzitie pentru a alinia legislatiile si a putea intruni toate standardele de siguranta, timp in care alimentele care nu indeplinesc aceste standarde nu pot fi exportate in alte tari ale UE.